Nastavitve piškotkov

Varnost v cestnem prometu

Zakonodajo, ki vsebuje vsa pravila in pogoje za udeležbo v cestnem prometu, najdete na spletnih straneh Javne Agencije RS za varnost prometa in Ministrstva za infrastrukturo in prostor. Kršitve določil zakonov se kaznujejo z denarno globo, prepovedjo vožnje motornega vozila in kazenskimi točkami. Ko dosežete ali presežete 18 kazenskih točk, vam vozniško dovoljenje preneha veljati. Če vam je bil ta ukrep izrečen prvič, lahko novo vozniško dovoljenje pridobite po šestih mesecih.

Pogoji za ponovno pridobitev so:

─ udeležba v programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo  ali

─ udeležba v rehabilitacijskem programu (če ste izgubili vozniško dovoljenje zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog …) in

─ ponovno opravljanje vozniškega izpita.

Če vozite s tujim vozniškim dovoljenjem in dosežete oz. presežete 18 kazenskih točk, vam lahko za obdobje enega leta prepovedo vožnjo z njim na območju Republike Slovenije.

Prometnoinformacijski center

za državne ceste zbira informacije o stanju državnih cest in prometa na njih ter jih posreduje sredstvom javnega obveščanja in uporabnikom državnega cestnega omrežja. Na njihovi spletni strani dobite aktualne informacije o stanju na cestah, posnetke kamer, informacije o zaporah in drugih dogodkih. Te informacije so še posebej dobrodošle, preden se odpravljate na daljše poti, da boste lažje načrtovali svojo pot in tako varneje prispeli na cilj. Informacije lahko dobite tudi na telefonski številki 1970.

Izpostavljamo samo nekatera od pravil:

 

Vinjeta

– za uporabo avtocest v Sloveniji je obvezen nakup vinjete za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kg, ter za motorna vozila. Vinjeto lahko kupite na številnih prodajnih mestih – bencinskih servisih, poštah, v trgovskih centrih, kioskih –, glede na pogostnost uporabe pa se lahko odločite za letno, mesečno ali tedensko vinjeto. Več o vinjetah na www.dars.si.

Varnostni pas

Med vožnjo v osebnem vozilu morajo biti voznik in potniki na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripeti.

Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljeno z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci, starejši od treh let in manjši od 150 cm, pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži

Omejitve hitrosti na posameznih cestah:

  • 130 km/h – na avtocestah;
  • 110 km/h – na cestah, rezerviranih za motorna vozila;
  • 90 km/h – na vseh drugih cestah:
  • 50 km/h – na cestah v naselju.

Psihofizično stanje voznika

– v primeru vožnje pod vplivom alkohola, mamil ali psihofizičnih zdravil vas lahko policisti tudi pridržijo na policijski postaji za najmanj 6 in največ 12 ur, prav tako vam lahko začasno odvzamejo vozniško dovoljenje.

Dovoljena količina alkohola je največ do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniki začetniki in poklicni vozniki ne smejo imeti alkohola v organizmu.

Zimske razmere

– od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Predpisano zimsko opremo morajo imeti tudi v preostalem času v zimskih razmerah.