Zakonodajo, ki vsebuje vsa pravila in pogoje za udeležbo v cestnem prometu, najdete na spletnih straneh Javne Agencije RS za varnost prometa in Ministrstva za infrastrukturo.

Kršitve določil zakonov se kaznujejo z denarno globo, prepovedjo vožnje motornega vozila in kazenskimi točkami. Ko dosežete ali presežete 18 kazenskih točk, vam vozniško dovoljenje preneha veljati. Če vam je bil ta ukrep izrečen prvič, lahko novo vozniško dovoljenje pridobite po šestih mesecih.

Pogoji za ponovno pridobitev so:

  • udeležba v programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo ali
  • udeležba v rehabilitacijskem programu (če ste izgubili vozniško dovoljenje zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog …) in
  • ponovno opravljanje vozniškega izpita.

Če vozite s tujim vozniškim dovoljenjem in dosežete oz. presežete 18 kazenskih točk, vam lahko za obdobje enega leta prepovedo vožnjo z njim na območju Republike Slovenije.

Prometnoinformacijski center
za državne ceste zbira informacije o stanju državnih cest in prometa na njih ter jih posreduje sredstvom javnega obveščanja in uporabnikom državnega cestnega omrežja. Na njihovi spletni strani dobite aktualne informacije o stanju na cestah, posnetke kamer, informacije o zaporah in drugih dogodkih. Te informacije so še posebej dobrodošle, preden se odpravljate na daljše poti, da boste lažje načrtovali svojo pot in tako varneje prispeli na cilj.

Informacije lahko dobite tudi na telefonski številki 1970.